Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Za ugostitelje

Ukoliko ste ugostitelj ili planirate to postati, prije ili kasnije ćete se susresti s upitom „Pripremate li bezglutenski obrok?“

Budimo iskreni, danas je konzumacija bezglutenske hrane pomalo i pitanje trenda. Međutim, ne smijemo zaboraviti da ima osoba kojima je hrana bez glutena jedini lijek i koji moraju paziti i na najsitnije tragove glutena u hrani.

Gluten je bjelančevina koja se nalazi u PŠENICI, JEČMU I RAŽI, kao i nekim drugim žitaricama, poput pira. Gluten je, također, česti sastojak industrijskih prehrambenih proizvoda.

Hrana bez glutena, neovisno o tome je li pretpakirana ili nepretpakirana, ima samo jedno značenje i ono je propisano europskim uredbama (Uredba 828/2014). Takva hrana ne smije sadržavati više od 20ppm-a glutena (mg/kg proizvoda). Ekvivalent tom omjeru bilo bi jedno zrno pšenice na kilogram riže!

Uz odgovarajuću edukaciju i organizaciju, priprema hrane bez glutena je moguća u profesionalnim kuhinjama te otvara mnoge prilike u zemlji koja se ponosi svojom turističkom ponudom i ljudima osjetljivima na potrebe drugih, posebice kada su te potrebe vezane za sigurnost i zdravlje  – djece, a i odraslih.

Osim popisa alergena u obroku koji se priprema, osobi s celijakijom potrebno je dati i informaciju je li prilikom pripreme hrane moglo doći do slučajne kontaminacije hrane glutenom. Izvori tragova glutena i razlozi kontaminacije hrane glutenom mogu biti raznovrsni:

  • neprovjerene namirnice koje se koriste: one koje same sadrže tragove glutena ili su kontaminirane prilikom upotrebe, pr. sol koju grabimo rukom;
  • neodgovarajući prostor i oprema, posebice u slučajevima kada ne postoje uvjeti za odvojenu pripremu, u odvojenom prostoru i s odvojenim priborom. U tom slučaju pripremu hrane bez glutena treba odvojiti vremenski, uz odgovarajuću dekontaminaciju prostora i korištenje posuđa koje se lako čisti i nije porozno;
  • nepažnja prilikom posluživanja – zamjena obroka s glutenskim ili kontaminacija glutenskim obrokom.

Za više korisnih savjeta kako osigurati sigurno okruženje za pripremu bezglutenskog obroka, pozivamo vas da:

  • Posjetite Registar bezglutenskih proizvodas popisom sigurnih proizvoda bez glutena. Kad su namirnice u pitanju, podaci o prehrambenim proizvodima i deklaracije proizvođača u vezi s glutenom, iako u skladu s propisima, često ne daju sve potrebne informacije, ključne za prevenciju teških komplikacija celijakije. Pozivamo Vas da ga besplatno koristite!
  • Preuzmete Vodič za pripremu hrane bez glutena za ugostitelje.
  • Preuzmete plakat s osnovnim kritičnim točkama kod pripreme hrane.
  • Posjetite platformu s edukativnim materijalima i predavanjima na https://glutenfree.collectivibe.com/.
  • Obratite nam se za pomoć. U mogućnosti smo pružat Vam usluge savjetovanja i edukacije.

Vodič o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani, izdan od strane nadležnog Ministarstva, možete preuzeti na https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/hrana/vodici/Vodi%C4%8D%20o%20informiranju%20potro%C5%A1a%C4%8Da%20o%20nepretpakiranoj%20hrani%2C%202.%20izdanje.pdf

Dobrodošli!

U cilju prikupljanja vrijednih informacija o ciljanim skupinama, molimo vas da ispunite ovu anketu (predviđeno trajanje – 1 min).