Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Za proizvođače hrane

Pravovremeno prepoznavanje bolesti i upornost u bezglutenskoj prehrani su ključni za pravilno liječenje celijakije. Međutim, podaci o prehrambenim proizvodima i deklaracije proizvođača u odnosu na gluten, iako u skladu s propisima, ne osiguravaju sve potrebne informacije presudne za sprječavanje teških komplikacija celijakije.

Problemi odabira namirnica bez glutena za osobe na strogoj, zdravstveno uvjetovanoj prehrani bez glutena su:

 • Natpis „Bez glutena“ ili znak prekriženog klasa pšenice ne nalazi se na svim proizvodima bez glutena;
 • Na proizvodima se mogu naći zbunjujući, često nelogični, natpisi kao „Prirodno bez glutena”;
 • Popis alergena ne jamči da alergena (glutena) nema u tragovima;
 • Navođenje tragova glutena uslijed kontaminacije prilikom proizvodnje je za proizvođače dobrovoljno.

Stroga bezglutenska prehrana je jedini lijek za ovu doživotnu autoimunu bolest. Stoga pozivamo proizvođače hrane da se sa svojim informacijama o hrani bez glutena uključe u sastavljanje i dopunu Registra bezglutenskih proizvoda (https://bezglutena.celivita.hr/), čime ćemo omogućiti bolju kontrolu bolesti te zaštititi prava i dostojanstvo pacijenata. Registar je, osim oboljelima od celijakije, koristan alat i za sve uključene u nabavu i pripremu hrane bez glutena, neovisno o tome priprema li se ona u obiteljskim domovima, u institucionalnim kuhinjama (vrtiću, školi, bolnici,…) ili ugostiteljstvu.  

Informacije o proizvodima u Registru su:

 • digitalne – u obliku web aplikacije,
 • objedinjene na jednom mjestu (radimo na tome),
 • provjerene,
 • slikovne i opisne,
 • lako pretražive, prema više kriterija,
 • dostupne putem mobitela ili računala, svugdje i stalno,
 • besplatne

Registrom bezglutenskih proizvoda stvaramo i pouzdanu bazu nama najvrjednijih informacija, jedinih koje zapravo trebamo za uspješno liječenje. Ujedno, želimo otvoriti širu temu vezanu uz sigurnost i sljedivost hrane jer se jedino uključenjem svih dionika može  stvarati okruženje u kojemu tisuće građana, odraslih i djece s celijakijom žive sigurnije i kvalitetnije.

Za više informacija o Registru, kao i uključivanje u isti svojim proizvodima, kontaktirajte nas na zivotscelijakijom@gmail.com

Za one koji kreću u proizvodnju hrane…

Žitarice koje sadrže gluten, tj. pšenica, raž, ječam, zob, pir, kamut ili njihovi križanci, te proizvodi od tih žitarica su nevedeni  kao jedan od 14 alergena u Uredbi (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani . Samim time, proizvođači hrane obvezni su na deklaracijama istaknuti prisutnost glutena u hrani.

Također, (EU) br. 828/2014 o zahtjevima za informiranje potrošača o odsutnosti ili smanjenoj prisutnosti glutena u hrani, propisuje točno značenje natpisa ”Bez glutena” te svih njegovih inačice ili ilustracija znaka prekriženog klasa. Pritom je važno voditi računa o cijelom proizvodnom procesu, uključujući nabavu sirovina i njihovu sljedivost, kao i sigurnost pogona u kojem se hrana proizvodi i pakira.

Više informacija o navođenju prisutnosti glutena i njegovih tragova u hrani, možete naći na https://celivita.hr/sigurna-kupovina-2/

Ukoliko želite testirati svoje proizvode na prisutnost glutena obratite se Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na: https://www.hzjz.hr/sluzba-zdravstvena-ekologija/odjel-za-dodatke-prehrani-i-bioloski-aktivne-tvari/

Dobrodošli!

U cilju prikupljanja vrijednih informacija o ciljanim skupinama, molimo vas da ispunite ovu anketu (predviđeno trajanje – 1 min).