Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Za one koji misle da trebaju prijeći na prehranu bez glutena

„Hrana bez glutena“  – u posljednje ovakvi i slični natpisi sve su prisutniji u oglasima novina, reklamama trgovaca i proizvođača hrane i promotivnim materijalima restorana.

Polemizira se oko pitanja je li gluten potrebno izbaciti iz prehrane. Pritom se koriste različiti neprovjereni izvori ili se kao uzor uzimaju poznate osobe koje i same konzumiraju ili provode prehranu bez glutena iz raznih uvjerenja ili razloga koji nemaju veze s onim zdravstvenim.

Gluten je sam po sebi vrijedna bjelančevina koja se nalazi u zrnu pšenice, ječma i raži, a radi svojih svojstava često se koristi u industrijskim prehrambenim i neprehrambenim proizvodima.

Prehrana bez glutena opravdana je i provodi se kod celijakije, alergije na pšenice i necelijakična preosjetljivosti na gluten, uz važnu napomenu da dijagnostički postupak mora provesti liječnik-specijalista gastroenterolog koji temeljem kliničke slike i nalaza postavlja dijagnozu i određuje liječenje. Ne prelazite proizvoljno na prehranu bez glutena, prije provedbe odgovarajućeg dijagnostičkog postupka!

Dobrodošli!

U cilju prikupljanja vrijednih informacija o ciljanim skupinama, molimo vas da ispunite ovu anketu (predviđeno trajanje – 1 min).