Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Za oboljele

Život s celijakijom je izazovan i to najbolje znaju oni koji ga i žive. Posebice je izazovan djeci jer zahtjeva ne samo opširno znanje i disciplinu, već i samosvijest o svojoj različitosti.

Od postavljanja dijagnoze je važno raditi na prihvaćanju bolesti. Prvi korak na tom putu je učenje o bolesti i o strogoj bezglutenskoj prehrani kao jedinom lijeku.  Pritom je važno koristiti provjerene i ispravne izvore informacija. Hrana koju konzumiraju osobe s celijakijom ne smije imati glutena NI U TRAGOVIMA, a bezglutensku prehranu potrebno je provoditi kontinuirano i trajno, bez iznimki ili kompromisa.  

Život s celijakijom život je upravljanja rizicima. Važno je razumjeti i poznavati rizike kod pripreme i konzumacije obroka bez glutena, a oni su mnogi, neovisno o tome radi li se o hrani koju kupujemo u trgovini, na tržinici ili u restoranu. Tragovi glutena mogu naštetiti Vašem zdravlju. Stoga se vodite izrekom „Ako sumnjaš, izostavi!“.  Kada su u pitanju djeca, izuzetno je važno pružiti im emocionalnu, ali i praktičnu pomoć. Uz ispravno provođenje stroge bezglutenske prehrane, osoba s celijakijom postaje i ostaje zdrava osoba. Međutim, loše provođena ili neprovođena bezglutenska prehrana, može rezultirati kasnijim malignim i nemalignim komplikacijama bolesti.

U životu i svakodnevnici s celijakijom mogu Vam pomoći Udruge koje svojim aktivnostima pružaju neposrednu podršku oboljelima, pomažu im da usvoje znanja i vještine potrebne za život s celijakijom, pomažu im u ostvarenju njihovih prava, u senzibilizaciji okoline te izgradnji inkluzivne politike i prakse te im ujedno pružaju stručnu pomoć, a sve kako bi život s celijakijom bio kvalitetan, a oboljeli funkcionalni članovi društva.

Pozivamo Vas da se o vlastitoj bolesti ili bolesti svog djeteta informirate na sljedećim izvorima:

Koristite i naučite svoje dijete da koristi Registar bezglutenskih proizvoda https://bezglutena.celivita.hr/.

Organizirajte Sat svjesnosti o celijakiji u vrtiću ili školi (https://celivita.hr/sat-svjesnosti-o-celijakiji/) koju pohađa Vaše dijete! Djeca će naučiti o vlastitoj bolesti i posebnim prehrambenim potrebama s kojima žive, a njihovi prijatelji kako im pomoći u svakodnevnici s celijakijom.

Dodatne informacije potrebne za život s celijakijom potražite na https://celivita.hr/

Za pomoć i podršku slobodno nam se obratite na kontakt podatke udruge CeliVita

Dobrodošli!

U cilju prikupljanja vrijednih informacija o ciljanim skupinama, molimo vas da ispunite ovu anketu (predviđeno trajanje – 1 min).